2015. február 11., szerda

Kritika #4 - Fény - Sz. V.

Fény
Ma én készültem egy kritikával, nektek, viszont ez elég egyoldalú lesz. Aki egy borzasztó blogról akar egy lehúzást olvasni, most hagyja abba.

Kinézet:

Mit is mondhatnék? Fantasztikus. Minden egyes szín stimmel, és ez a geometrikus, kockás dolog is hihetetlenül egyedi. Mellesleg a történethez is nagyon passzol. A modulsáv is tökéletes, az elrendezés logikus, és a kódok is tetszenek. Tudom, hogy ez a leírás unalmas, de nézzétek meg magatok! Egyszerűen magáért beszél.
Kifejezetten tetszett még a zene modul, ugyanis tökéletesen passzol a bloghoz. Őszintén, akárhányszor olvasom, mindig bekapcsolom, sőt néha csak ezért keresek az oldalra. Persze tudom, van, akit a blogok ezen része nem izgat, de aki szereti a habkönnyű, ízléses dupstepet, egy domináns női hanggal, annak kifejezetten tetszeni fog. Nevetni fogtok, de én cseppet sem szeretem a dupstepet... Az igazság az, hogy nem is tudok több dolgot mondani, hiszen nincs hiba. A Fejléc eszeveszettül jó, hiszen szerepelnek rajta a fontos szereplők, és utal a virtuális világra, és a +17-es tartalomra. A háttér nem mozog, és a kódok is kellőképpen mutatósak, de egyben egyszerűek is. Plusz pont, hogyha jobban megnézitek a blog ikonját, még az is csodálatos.

Szöveg:

Mivel még csupán egy szerény fejezet van fent, és én nem tudom jól átlátni a helyesírási hibákat, nem is tudok mást írni, mint semmi. Nem láttam elgépelést, és talán egy-két szóismétlés volt, de azokat is szinte ki kellett keresnem. A fogalmazásod stílusos, és kellőképpen titokzatos.
A dőlt betűs részek a lány gondolatai, a sima betűk pedig a cselekmény. Nagyon egyedi ötlet, de nekem hamar sikerült megszoknom. Mellesleg az E/3-as megfogalmazás is megfelel, hiszen mi sem tudunk sokkal többet az eseményekről, mint Vilma.

Történet:

Vilma. Valamiért annyira megtetszett ez a név, olyan egyedi.
Ezzel kezdeném a dicsérgetést, hiszen a nevek magyarok, de mégis egyediek. Vilma, Éva, Aguszta. Nem mindennapos, hogy valaki magyar neveket használjon, de itt passzol, hiszen a történetünk is Magyarországon játszódik.
Be kell, hogy valljam először féltem elkezdeni a fejezetet, mert helyesen két helyen is fel van tüntetve a korhatár, de örülök, hogy nem az első részben jönnek  az akciók. Húh, sikerült finoman fogalmazni. Tehát, a fülszövegből is látszik, hogy egy modern, új világba csöppenünk, de ezt mi sem tudná jobban illusztrálni, mint maga a rövid bemutató:


2042. A világunk felépülve romjaiból, leküzdve a népirtás elleni forradalmat, békességben él. A tízéves háború próbára tette a földünk irányítóit, de végül sikeresen szelektálták a föld lakóit. Kivétel nélkül, minden ember adott életszakaszokban egy próbával szembesül, és, ha nem képes teljesíteni, nincs joga a földön élni. A jó eredmények nagyobb hatalomhoz vezetnek, míg az elégséges eredmények csupán az életben maradásra adnak esélyt.
Magyarország a forradalom leverése után, azonnal nagyhatalommá, és világvezetővé vált, ezért az itteni elvárások is egyre csak nőnek.
Vilmának az élete bármelyik percben véget érhet, hiszen sokkal nagyobb követelményeket kell teljesítenie befolyásos szülei révén. Emellett, még a 722-es házba egy ismeretlen férfi is költözik, aki kitűnik a többiek közül, de még maga a lány sem érti, hogy miért.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem egy efféle sztorihoz, ennél jobb fülszöveget keresve se talál az ember. Velős, gyors, természetfeletti. Én ugyan nem kedvelem különösen a sci-fiket, de ez engem is megfogott. Amint elolvastam ezt a rövid szöveget kitört belőlem a ,,Ezty nyekem ojvasnyom kejj!" szöveg. 
A figyelem felkeltő design, és az, hogy ez a fülszöveg látható helyen van, csak még jobban elősegíti a megismerést. Nem véletlenül raktam fentre a teljes design képet, ugyanis szeretném, ha az egészet látnátok. Azonban a bevezetésnek itt nincs vége. Van egy aranyos tartalom menüpont is, ahol egy pár mondattal többet kapunk, ez egyfajta plusz ként szerepel. Gondolhatjátok, ennek is mennyire örültem az első fejezet előtt. 
Viszont nincs prológus. Tudom, ez valakinek esetleg nem tetszett, de nekem még ez is csak a pluszot nyújtotta. Egyedi, és nem is gondolom, hogy pótolni kellene. A Két bevezető kellőképpen beszívott (engem legalábbis) a történet világába. 
A cím... Fény. A szatír énem arra gondolna, hogy ennyire telet? Egy szó? Ezzel ellentétben azonban az igazi énem, aki már tapsikolva várja az új részt, arra gondol, hogy igen. Ez sejtelmes, és érzem, a későbbiekben még jelenteni is fog valamit.
Térjünk is át az egyetlen írásra amit igazán elemezhetek, az első fejezetre.
Első fejezet - Mindenki
A cím egy szó, a fejezet fő mondatából kiragadott szó, ami burkoltan céloz a halálra. Elmés.
Ebben a pár sorban megismerkedünk a világgal, ahol nem lehet hajfestéket használni, (Hát persze, hogy ez az első, amit megjegyzek) mindenkit figyelnek, mindenkinek egy teszt dönt az életéről, és félelemben élnek. Nem emlékeztet ez valamire? (Éhezők viadala?) NEM! Itt konkrét, kimondott népirtás zajlik, nap, mint nap. Itt nem burkolt semmi, tiszta, és véres. Mellesleg minden ember okos. Sajnálom, de aki másolásnak bélyegezné a dolgot, az mélységesen téved. Ez nem egy lopás, egy egyedi ötlet. Abban viszont valós a hasonlóság, hogy van szerelem, és egy erős főhősnő. Ugyan még nem tudunk sok mindent, de mégis, aki szerette a Beavatottat, Éhezők viadalát, Útvesztőt, annak ez is valószínűleg tetszeni fog.
Már az első pár sorban találkozhatunk egy új találmánnyal, és új karaktereket ismerhetünk meg, akik közül (SPOILER valaki meg is hal). Bátor lépés, mégis izgalmas.
Az egyetlen, ami talán hiba lehet, hogy icipicit túl sok volt a leírás, de ez kötelező volt, hiszen be kellett mutatni a helyszíneket. Ezen kívül érdekes, izgalma, sejtelmes olvasmány, jár a minden...

Összegzés:

Kedves olvasók, azt ajánlom nézzetek be a Fény oldalára, garantáltan nem fogtok csalódni. Egyszerű, de nagyszerű. Az egyetlen, ami csípi a csőröm, hogy velem együtt szerény 3 feliratkozó van. MIÉRT IS? Nem viccelek, ez botrány. Igen, kampányolok a blog mellett, ugyanis ennél jóval többet érdemel! Minden esetre olvassátok el a fejezetet, nem annyira hosszú, de utána garantáltan sipákolni fogtok az újabbért. (Jelentem ez betegség lesz.) 


2 megjegyzés: