2015. február 23., hétfő

#Kritika 6 - Szerelmi játszma [ Isobel ]

Szerelmi játszma
DESIGN
 (nos a design-t & fejlécet Sophie készítette, ennek ellenére erről is írok kritikák)

Fejléc: 
Összességében egy gyönyörű fejlécről van szó. A színek remekül harmonizálnak egymással, a képek szépen össze vannak mosva, de, ha apró részleteket nézzük, akkor felfedezhetőek a kisebb hibák, amelyek valamelyest rontanak az összhatáson. Ilyen például Liam kivágása, és ahogyan el van helyezve a képre. Ötlete és nagyon szép, de egy világosabb kép sokkal jobban bele illene a fejléc hangulatába és az elmosás is szebb lenne. A betűtípus egyszerű, de ehhez a világos színösszeállításhoz, szerintem nem ártott volna egy kis plusz. 

Modulsáv: 
Az első és legfontosabb, hogy a plakátokat tüntesd el, mert borzalmas képet alkotnak a design-nal, mind színösszeállításban, mind színvonalban. (javasolnám a külön lap készítését). Aztán jöhetne a chat, amiről fogalmam sincs, hogy miért ebben a színösszeállításban tetszeleg.
A 'történet' modul nekem nagyon tetszik és csak tanácsolni tudom, hogy alkalmazd az információk fülecskénél is. A menü szép, de a betűtípus nekem picit fura..., bár lehet, hogy jobb lenne, egy kisebb betűméretben, esetleg egy kis ritkítással. A cserék kicsit össze vannak zsúfolva, de ez a függőleges eloszlással meglehet változtatni. 
A modulsáv igazából nem vészes vagy éppen csúnya, de nem illenek össze a dolgok és én (személy szerint) kicsit hiányolom belőle az életet. Feldobhatnád a modulokat egy kép képpel, idézettek vagy éppen trailer-rel. 

Egyéb:
Elsősorban azt kell megjegyeznem, hogy a design-hez nem csupán a színek - képek - gifek alakítása és a kódolás tartozik hozzá, hanem az esztétikai minőség is... Amelyen sajnos, sokat ront a szöveg rendezetlensége. Sorkizárt, minimum három bekezdéssel. (bevezetés, tárgyalás, befejezés: természetesen ezeket nem kötelező betartani, de így szép és igényes)

Design: 10/6

TÖRTÉNET

Prológus: 
Felkelti az emberek figyelmét, de túlságosan vitatható, mind helyesség, mind esztétika szempontjából. 
Ami engem a legjobban zavart (és, amit nem is igazán értettem), hogy bizonyos szavakat nagy betűvel írsz, a mondat kellős közepén. Értem én, hogy kiszeretnéd hangsúlyozni a dolgokat, de a 'velem', 'veled' (...stb.) szavak, egy mondat közepén, akkor is kisbetűnek számítanak, ha magára Istenre próbálsz meg célozni.  
Továbbá problémáim vannak a túlságosan összetett mondataiddal, amelyekben van harminckettő alany és ugyan ennyi állítmány, ami által zsúfoltnak tűnik és egy idő után az ember csak átsiklik a mondat fölött. 
Példa: 
- "Sőt addig szerelmednek hitt alak is cserbenhagy..."
* Sőt az addig szerelmednek hitt alak is cserbenhagy.... 

- "Sajnos az életben is így van..."
* Sajnos, ez az életben is így van... - ezekkel a rövid mondatokkal csak hangsúlyozni szerettem volna az utalószavak hiányát.

Elképzelés: 

Fogalmazás, helyesírás: 
Nagyon sok az ismétlés és ez már rögtön az első fejezetben felbukkan. 
Példa: 
- "Hogy aztán elfoglalja a szokásos helyét, s várja, hogy csatlakozzak hozzá, hogy együtt ebédelhessünk meg..."
* Őszintén szólva, ezen probléma javítására csak kettő módszer van. 1.) A fejezetek írása közben használatos szinonima- és nyelvhelyességi szótár. 2.) Sok-sok könyv olvasása, amely lehetőleg a huszadik század irodalmához tartozik.
* Az ismétlésen kívül még belekötnék egy apróságba: 'hogy' szócskával nem szép, igényes mondatot kezdeni.

Példa: 
- "Hogy aztán elfoglalja a szokásos helyét, s várja, hogy csatlakozzak hozzá, hogy együtt ebédelhessünk meg, miközben értelmetlennek tűnő dolgokról beszélgetünk, de Minket ez cseppet sem zavar, mert ez a Mi időnk, amit senki se vehet el Tőlünk." (bocsi, hogy ezt hozom példának - ismét -, de majd kifejtem az okát)
* Amibe rögtön belekötnék, hogy az előző mondat és ez összefüggenek és sok kis elemre bonthatóak, amit te sajnos nem vettél észre vagy éppen nem alkalmaztál.
* Hosszú, zsúfolt mondat, amiből szépen megfogalmazva, akár egy bekezdés is kerekedhetett volna.
**..., hogy aztán elfoglalja a szokásos helyét és várja a csatlakozásomat, egy értelmetlennek tűnő beszélgetéssel egybeszőtt ebédhez. Minket cseppet sem zavar az értelmetlen társalgás, hiszen ez a mi időnk és senki sem veheti el tőlünk! (maga a mondat nem hangzik valami szépen, főleg nem, ha magába nézzük, de, ha ilyen egyszerű, lényegre törő mondatokat alkotnál sokkal élvezhetőbb lenne az írásod).

Példa: 
- "Azonban, ha őszinte akarok lenni, akkor túl gyáva és túl gyenge voltam ahhoz, hogy az éles pengét csuklómhoz szorítva végighúzzam puha bőrömön, ezzel átvágva az ütőerem, hogy aztán a boldog öntudatlanságba merülve örökre lehunyjam a szemem, és újra az Ő karjaiban legyek örökkön-örökké…"
** Azonban, ha őszinte akarok lenni, akkor túl gyáva és gyenge voltam ahhoz, hogy egy éles pengét végig húzzak csuklóm, puha bőrén. Ezen cselekedetemmel átvágva az ütőerem és boldog öntudatlanságba merülve, újra az ő karjaiban legyek. Örökkön-örökké....  (ismétlés, zsúfoltság és egy apró vessző hiány)

Összességében ennyi lenne, ami úgy nagyon kiszúrta a szemem (mondjuk ezek a hibák folyamatosan ismétlődnek) és nem bírtam megállni, hogy közbe kotyogjak.


Elképzelés: 
Igazából szép, izgalmas történetnek indul, de nem igazán tudom élvezni, hiszen a nyelvhelyességi és fogalmazási hibák rögtön megpiszkálják a szemem.
Négy fejezet és a prológus van fent, ami a történet kimeneteléről és cselekményeiről nem sok mindent mond el, de, ha a későbbiekben (úgy tíz fejezet múlva) szólsz nekem, szívesen írok egy újabb (remélhetőleg hosszabb) véleményt. 

Történet: 10/6


2 megjegyzés:

  1. Ugyan nem az én blogomról készült kritika, úgy éreztem muszáj megjegyeznem, hogy igen ügyesen kifejtetted a véleményed. Sok kritikus fele annyit sem ír, mint te. Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, próbáltam igyekezni, de egy négyfejezetes blogról nehéz tartalmas (és építő) kritikát írni. :)

      Isobel

      Törlés